Leksikon

Karlovačka tvornica potkivačkih čavala

Tvornica je u okrilju tvrtki →Mustad i ŽEČE proizvodila potkivačke čavle za konje, magarce i deve po neizmijenjenoj tehnologiji od 1925. do 2005. godine. Izvozila ih je na sve kontinente osim Australije.

Većinu tvorničkih zgrada projektirala je tehnička poslovnica inženjera Blazine i Draganića. Proizvodna linja bila je smještena u prizemlju glavne zgrade, izdužene trokatnice s teškim mansardnim krovištem. Podignuta na armiranobetonskoj konstrukciji tipa Hennebique, ova zgrada sa zidovima od opeke i raznoliko oblikovanim prozorima (pravokutni s nadvojem i okrugli) nalazi se u skladnom susjedstvu s historicističkom rakovačkom gimnazijom, na rubu nekadašnjeg gradskog prostora i uz danas nepostojeći potok. Uz ulicu su u neoklasicističkom slogu 1920-tih sagrađene i dvije stambeno-poslovne katnice.

Proizvodna linija koja je instalirana oko 1925. godine koristila je već rabljene i nekoliko desetljeća starije strojeve. Strojeve je pogonio elektromotor Siemens-Schuckert iz 1904. godine smješten u posebnoj komori. Prijenos obrtne sile do strojeva vršio se preko transmisijskog vratila učvršćenog na zid odnosno preko remenica. Proizvodna linija protezala se u nizu od 5 prostorija u kojima je vršeno kovanje, žarenje, tromlanje (skidanje srha), šiljenje i odmašćivanje. Proizvodnju je opsluživala uskotračna pruga za ručno pokretane vagone. Posebni odjel služio je pakiranju, a uz proizvodnu liniju nalazili su se remont i alatnica.

***
Goršić, Mirjana et al. Karlovački proizvod za 5 kontinenata : Tvornica potkivačkih čavala Mustad Karlovac. Karlovac : Naklada Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, 2000. (Biblioteka Psefizma)

Iz Leksikona

Iz Dokumente

Iz Kataloga

  • 1 - 12 od 35
  • <
  • >

Iz Aktivnosti