Leksikon

Tvornica limenih štednjaka, bravarske i željezne robe

Ignac Jelenc rođen je 1833. nedaleko od Kranja, u kraju koje je bilo središte metalne industrije u Sloveniji. U Karlovac dolazi u drugoj polovici 19.st. Preuzima i radi u željezari na Zrinskom trgu br. 13.

Tvornicu limenih štednjaka, bravarske i željezne robe osnovao je 1876. Od 1903. počinje kupovati zemljište uz željezničku prugu između rijeke Kupe i današnje Ul. Dr. Vladka Mačeka. Na ovoj lokaciji izgrađuju se skladišta, proizvodne hale i pomoćne radionice, a 1910. upravna zgrada tvornice.

Tvornica limenih štednjaka, bravarske i željezne robe zapošljavala je oko 100 radnika, a proizvodila je limenu i bravarsku robu, žičane proizvode i limene štednjake. Ignac Jelenc vodio je tvornicu do svoje smrti 1913. nakon koje ga nasljeđuje sin Rudolf. Tvornica je uspješno poslovala do velike svjetske gospodarske krize.

Pogođena krizom i gubljenjem dijela tržišta zbog konkurencije, tvornica se zadužuje kod banaka. Zbog nemogućnosti otplaćivanja kredita ubrzo dolazi u vlasništvo banaka. Norveški koncern Mustad & Son 1931. otkupljuju njihov kredit i tvornicu. Nakon 2 . svj. rata Tvornica limenih štednjaka, bravarske i željezne robe i Mustad pripojeni su budućem ŽE-ČE-u.

***
Karlovački leksikon / ur. Ivan Ott ml. Zagreb : Školska knjiga ; Karlovac : Naklada Leksikon, 2008.
Kovačević, Božidar. Karlovačka industrija i bankarstvo između dvaju ratova (1918. - 1941.). Karlovac : Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Karlovac, 2013.

Iz Leksikona