Leksikon

Marija Fogina, Tiskara i knjigovežnica (Knjigotiskara M. F.)

Dragutin Fogina bio je tiskar i nakladnik. Vlasnica tiskare i knjigovežnice koju je osnovao bila je njegova supruga Marija.

Nakon školovanja u Samoboru i Beču 1880-ih, gdje je izučio tiskarski i knjigoveški zanat, 1893. godine dolazi u Karlovac, a 1894. kupuje inventar knjigovežnice i knjižare I. N. Prettnera. Godine 1899. otvorio je tiskaru koja se nalazila u Ljekarničkoj 167 (danas ugao ulice Grgura Ninskog i Banjavčićeve). Tiskali su knjige, novine i različite plakate, pozivnice i sl. Godine 1923. nabavljaju nove strojeve, slagarske regale i slova. Mirko Bezlaj je bio dugogodišnji tipografski radnik, koji je slagao mnoge njihove najpoznatije tiskovine. Tiskara je najbolje poslovala u vrijme prije I. svjetskog rata. U to vrijeme tiskaju mnoge knjige, uključujući i „Grad Karlovac opisan i orisan“ R. Strohala, te novine „Narodni glas“. Između dva rata izdavali su novine različitih političkih stavova i nekoliko humorističnih listova. Nakon smrti Dragutina Fogine, knjižaru i tiskaru je do konfiskacije 1941. vodila njegova supruga Marija.

***

Karlovački leksikon / ur. Ivan Ott ml. Zagreb : Školska knjiga ; Karlovac : Naklada Leksikon, 2008.

Vrbetić, Marija. Karlovačke tiskare // Karlovac 1579-1979 / ur. Tomislav Majetić, Katica Miholović, Đuro Zatezalo. Karlovac : Historijski arhiv u Karlovcu, 1979. Str. 275-287

Iz Kataloga

  • 1 - 12 od 48
  • <
  • >