Leksikon

Antun Petreš, Jugoslavenska industrija vate i zavojne robe

Godine 1935. u Mrzlom polju mrežničkom je osnovana Jugoslavenska industrija vate i zavojne robe Antun Petreš. U građevinskim radovima sudjelovala je i tvrtka Ing. Nikola Marić. Sagrađena je uz slap na rijeci Mrežnici, u blizini glavne ceste i željezničke pruge, a imala je i vlastitu hidrocentralu. Bila je među vodećim proizvođačima sanitetskog tekstila, posjedujući vlastitu predionicu, tkaonicu i bjelionicu (bojaonicu). Konfiscirana je nakon 2. sv. rata: veći dio resursa tvornice je potom raseljen (1947./1948.): predionica u Zagreb i Niš, proizvodnja vate u Duga Resu, proizvodnja utkanih zavoja i mjesečnih uložaka u Čakovec.

***
Čulig, Igor. Nacrti iz modernog Karlovca : ostavština građevinske tvrtke Nikole Marića u Gradskom muzeju Karlovac kao osnova za pogled u modernističku izgradnju od 1923. do 1946. godine. // Katalozi i monografije 8. Karlovac : Gradski muzej Karlovac, 2012.

Karlovački leksikon / ur. Ivan Ott ml. Zagreb : Školska knjiga ; Karlovac : Naklada Leksikon, 2008.

Katalog proizvoda. Zagreb : Lola Ribar d.d., 2015.

Kovačević, Božidar. Karlovačka industrija i bankarstvo između dvaju ratova (1918. - 1941.). Karlovac : Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Karlovac, 2013.

Iz Leksikona

Iz Kataloga

  • 1 - 12 od 35
  • <
  • >