Dokumenta

Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije 2018

 • Kustoski desk VMKI 2018. - odjeci iz medija

  Virtualni muzej, stvarni izlošci, živo iskustvo
  ... "Kao i u drugim manjim gradovima u Hrvatskoj, poput Siska ili brodograditeljskih centara na Jadranu, a onda i u drugim manjim gradovima u zemljama bivše Jugoslavije – industrija je pogonila i tvorila okosnicu društvenog života, diktirala dnevni ritam i producirala društvenost općenito. Upravo zbog toga je antropologinja T. Petrović napomenula da manji i srednje veliki gradovi zaslužuju veću pažnju ne samo istraživača, nego i društva općenito jer su poprišta novih ideoloških borbi, prostor drastičnog restrukturiranja i rekonstruiranja urbanih i industrijskih krajolika. Upravo zbog toga je Industrija u galeriji – Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije bitan događaj; u izložbenom prostoru Zilika, gotovo kao u malom performansu, nebrojeni posjetitelji se prisjećaju nekadašnjeg načina života, s ili bez nostalgije, osvještavaju svakodnevicu koju je karlovačka industrija proizvodila, a koja je dio njihovog svakodnevnog života, bilo kao predmet koji i danas koriste (zasigurno Kordunov beštek), bilo kao sjećanje i iskustvo koje su proživjeli..."
  (Tomislav Augustinčić)
  http://aktivirajkarlovac.net/2018/09/9265/

  Karlovačko industrijsko naslijeđe – izložba u spomen napuštene baštine
  ... "Virtualni muzej karlovačke industrije ovaj je put izašao iz virtualnog i otvorio fizički kustoski ured u prostorima galerije Zilik. Događanje je vrlo inovativno zamišljeno kao multimedijalna izložba, informativni i dokumentacijski pult, a sve zajedno djeluje kao umjetnička instalacija. Kustoski desk otvoren je za javnost te u obliku radionice pruža posjetiteljima priliku da sudjeluju u dokumentiranju i objavljivanju podataka o predmetima koje su sami donijeli te ih na taj način uvrštavaju u postav Virtualnog muzeja karlovačke industrije. Ono što ovaj klaster čini jedinstvenim je cijeli postav izložbe koji je temeljen na predmetima koje su donirali sami građani, od kojih su neki izgubili svoju utilitarnu funkciju u prirodnom okruženju doma, postavši tako muzejskim predmetom, a neki su i dalje u upotrebi i nastavit će se koristiti..."
  (Melita Nikolić)
  MDC - Vijesti iz svijeta muzeja / Newsletter br. 71., 11.9.2018.

  Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije organizira udruga KA-MATRIX u okviru programa Nova kultura _ Hibridni grad 018. u partnerstvu s Gradskim muzejom Karlovac uz potporu zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije i uz suradnju s Dječjim domom Vladimir Nazor – Galerija ZILIK.
  http://ka-matrix.hr/kustoski-desk-virtualnog-muzeja-karlovacke-industrije/

  Radionica dokumentiranja u ZILIK-u
  ... Za vrijeme trajanja izložbe Industrija u galeriji: kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije održat će se radionica dokumentiranja predmeta vezanih za karlovačku industrijsku baštinu.
  http://ka-matrix.hr/zilik-radionica-kustoskidesk/

  Prevladavanje fizičkih ograničenja
  ... "Virtualni muzeji odličan su alat kontekstualizacije i prezentacije muzejske građe, pogotovo industrijske baštine, no oni ne mogu biti razlog odustajanja od prikupljanja artefakata..."
  (Martina Domladovac)
  https://www.kulturpunkt.hr/content/prevladavanje-fizickih-ogranicenja

  TRend TV / Trend Medij / Youtube
  Gost dana - Igor Čulig i Denis Mikšić - 28. 8. 2018.
  https://www.youtube.com/watch?v=XMizEsCBnnA&t=2s

 • TRend TV / Trend Medij / Youtube

  TRend TV / Trend Medij / Gost dana - Igor Čulig i Denis Mikšić - 28.8.2018.

  Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije
  30.8. - 10. 9. Galerija ZILIK, Karlovac