Aktivnosti

  • [ DOG ]

    Predstavljanje Virtualnog muzeja karlovačke industrije u Zagrebu i Ivanić-gradu

    Među ovogodišnjim događajima koji ukazuju na povoljnu recepciju Virtualnog muzeja karlovačke industrije valja istaknuti dvije javne prezentacije. Dana 3. svibnja Virtualni muzej je predstavljen u Zagrebu, u prostorijama tzv. Baze, u sklopu projekta „Muzej susjedstva Trešnjevka - izgradnja odozdo“, a potom 10. listopada u Ivanić-gradu, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta, unutar programa „Industrijska baština Hrvatske i Europe - kulturni susreti / Dani EU baštine u Ivanić-Gradu“.

    U oba slučaja, karlovački virtualni muzej je prepoznat kao ogledni primjer projekta koji polazi od kustoske prakse. Naime, ovdje je posebno istaknut proces katalogizacije baštine kao poticaj za osmišljavanje istraživačkih i akvizicijskih aktivnosti, interpretacijskih intervencija u fizičko okružje te razvoj novih izložbenih strategija i stručnih narativa o baštini prilagođenih za različite korisnike. Osim toga, isti taj muzej je prepoznat kao prostor suradnje gradskih ustanova i civilnih udruga, kao što su to i zagrebački (trešnejvački) BLOK te Ivanić-gradski Prijatelji baštine, organizatori događaja na koje je pozvan i karlovački gradski muzej.

    U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti spomenute organizatore kako kreću ususret novim projektima rukovodeći se idejom da od samog početka treba imati virtualnu prisutnost, između ostalog i zato da bi na taj način stvorili platformu za razvoj konvencionalnih muzejskih aktivnosti. Da takve aktivnosti mogu uistinu uroditi aproprijacijom (post)indsutrijskih prostora za kulturnu upotrebu, svjedoči i primjer Interpretacijskog centra industrijske baštine, tzv. Holandske kuće, u Sisku –otvorenje je najavljeno za studeni ove godine. Na skupu u Ivanić-gradu, taj zajednički projekt Gradskog muzeja u Sisku i lokalnog Konzervatorskog odjela predstavio je Vlatko Čakširan, ravnatelj muzeja.